Kameravalvonta on jo suhteellisen vanha juttu, mutta sen säännöt ovat yllättävän monimutkaiset. Nyrkkisääntönä on, että kuvaaminen on kiellettyä paikoissa, joihin sinulla ei ole asiaa (Esim toisten kotona). Kuvaamisesta on myös ilmoitettava muille esimerkiksi kyltein, kyltissä on myös oltava kuvaavan tahon yhteystiedot.
Tiesitkö, että sinulla on oikeus nähdä sinua koskeva kuvattu materiaali? Tämän voi tehdä ottamalla yhteyttä kuvaavaan tahoon. Heillä on tosin myös oikeus olla näyttämättä materiaalia jos heillä on painava syy siihen.
Kameran siajinnista vielä hieman. Kamerathan eivät saa olla yksityisissä tiloissa, kuten esimerkiksi saniteettitiloissa tai yrityksen taukotiloissa, tai juuri sovituskopissa. Työpaikalla kameroita ei saa suunnata yksittäiseen työpisteeseen, ja jos tähän päädytään, on asianomaisille ilmoitettava erikseen. Muuten tämä täyttää salakuvaamisen perusteet ja toiminta on rikollista. Myös yksityiseen työhuoneeseen ei saa asentaa kameroita.
Kuvatun materiaalin säilyttämiseenkin on omat lakinsa. Materiaali on tuhottava heti kun sen säilyttäminen ei ole tarpeellista, kuitenkin vuoden sisällä kuvaamisesta. Materiaalia on myös suojattava niin, ettei ulkopuoliset pääse siihen käsiksi. Ne, jotka käsittelevät materiaalia, joissa on henkilötietoja, vaaditaan vaitiolovelvollisuutta.
Salakuvaamisen lisäksi voi esiintyä salakuuntelua. Salakuunteluksi lasketaan keskustelun nauhoittamista, joka tapahtuu kotirauhan suojaamassa paikassa, ja yksityskeskustelua, jota ei ole tarkoitettu kuuntelijan tietoon. Kotirauhan suojaaman paikan ulkopuolella salakuunteluksi lasketaan keskustelua tai puhetta, jota ei ole tarkoitettu kuuntelijan tai muunkaan tietoon sekä tilanteessa, jossa puhujalla ei ole syytä olettaa jonkun muun ulkopuolisen kuuntelevan keskusteluaan.
Salakuuntelusta ja -kuvaamisesta sekä niiden yrityksestä voidaan määrätä sakkoja sekä maksimissaan vuoden ehdollista vankeutta. Ei kuitenkaan stalkata muita, eihän?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti